Tuesday, August 24, 2010

Mahu Berhenti Merokok?

Akibat desakan keazaman yang tinggi oleh si isteri untuk melihat si suami berhenti merokok, 
 Maka.. si suami telah disageskan oleh doktor untuk mengambil patch seperti di bawah:

Nicorette Patch

Patch ni membekalkan nikotin ke badan.. 
Sbb kalau smoking... tubuh hanya mahukan nikotin sahaja... 
Tapi disebabkan asap rokok tu... 
Boleh mengundang bahaya.. 


Macam koyok jugak.. just patch je kat badan ni... kat blakang badan ke.. 
Harga?? aku rasa hampir rm50 jugak.. ke lebih.. ke kurang.. tak ingat.. 

Ada buku panduan kat depan kotak tu... lekat gitu.. senang nak baca.. 
tapi susah nak paham.. sbb dalam omputih.. hahahha

Kesimpulannya... ikut orang jugak kot.. 
Ada yang pakai sehari.. dah nampak keberkesanannya... 
Tapi en. somi.. pakai sehari.. dia terus demam.. hahahaha

Sbb dia tak dapat nikotin yg selama ni dia isap tu.. 
Haaaaa... geram je.. 
Tapi.. yang bagusnya.. dia dah kurang hisap rokok.. 
Sbb katanya bila hisap tu.. rokok tu tak rasa pape.. 
Entah.. aku bukan penah rasa.. tak tau rasa mende... 

Tapi pada yang berazam kuat nak berhenti / kurangkan smoking.. 
Mungkin boleh cuba.. tapi kena dapatkan nasihat doc dulu la kan.. 

Sekian.. laporan kesihatan dari saya.. :p

10 comments:

*Miss Geli^ said...

patch ni membekalkan nikotin ke badan?

kalu camtu, takya tampal la wei, kunyah je patch ni

Echa said...

kunyah? tak boleh.. sbb dia liat.. nanti ko tercekik... dah mempercepatkan proses mati.. jadi jangan cuba.. bahye!

..nOj.. said...

wei nk benti smoking senang sgt tau. kena ade azam je. itu dh cukup. tak perlu la patch ke, bubblegum ke, gegula ke. set kt otak nk benti, otomatik badan leh ikut. percaya la.

asben aku penah benti sebulan sbb azam yg tinggi. pastu saje2 nk isap balik sbb rase boring tak isap okok. ceh betul

~aSHa~ said...

ermmm bagus la patch ni...
nak cuba la beli kan

eima said...

o0o dulu chewing nikoton skrg dah patch² dah ek ...

umilia said...

btul tu noj..sbnrnye bgntung pd diri sndri..mcm papa aku gak..dkt stgh thn tak merokok..konon nak bnti..ingtkan bnti trus skali tu tak lame smbg blk..cit..

Echa said...

noj.. aku dah copy paste ke laki aku.. harapnya dia baca.. paham dan praktikkan.. hehehehehe

Echa said...

asha... tak tau la bagus ke tak.. blom cuba sepenuhnya..hehehe.. bole try la kot..

Echa said...

eima.. memacam mende skang ni.. nak ke tidak je.heheeheheh

Echa said...

lia.. tu tak bersungguh... aku ni pun tengah geram ni... ishhh...