Tuesday, August 31, 2010

Sangat Tidak Sesuai

Rasanya hari ni bukan hari yang sesuai untuk keluar bersopping.... 

Mesti ramai orang keluar masa ni... 

Yang keluar hari minggu haritu pun seksa sangat... 

Keluar masa dah nak berbuka.. kononnya boleh la singgah mana mana berbuka... 

Sampai je area mydin tu.. semua kedai penuh.. penuh sampaikan kerusi dan meja takde langsung yang kosong.. 

Bukan setakat itu je.. tapi ramai yang berdiri tunggu turn nak duduk... makkk aiii.. 

Kedai mamak pun penuhhhhhh... jadinya kami ni beli dulu air bungkus... sambil berdiri je... 

Ni lagi seminggu nak raya.. memang orang akan sopping habis habisan la kan... 

Jadinya... duduk kat rumah dendiam... paling tidak pun.. kalau meracau sangat nak keluar.. pegi baazar beli kuih ajelah... :)

Masak dan berbuka kat rumah dendiam.. lagi syokkkkk... :)

MERDEKA!

SELAMAT HARI MERDEKA YANG KE 53 !!!!!



Monday, August 30, 2010

Pengaruh Rakan Sebaya


Entah mana aku tengok mende alah ni... 
Rasanya kat blog si ije kot...

Pengaruh rakan sebaya kan.. :p

Isshhh.. nampak sedap je... 
Kebetulan pegi mydin haritu... 

Depan tu ada cam uptown kot... 
Ada plak jual mende alah ni... 
sebatang tu.. RM1 je.. murah kan.. 
Aku beli 2.. sedap plak rasanya... hehehehee.. 

Itu je nak citer... 
hehehehehe


Selamat Berbuka Kengkawan... 
Arini saya ada jemputan berbuka di Hotel Seri Malaysia... :)



Memang Saje Tau!


Saje la tuuuuuuuuuuuuuu... 

Untuk yang tak berapa nak tau... 

Saya adalah orang jati Melaka... Saya dilahirkan di Melaka.. 

Walaupun mak bukan dilahirkan di Malaysia... tapi saya adalah warganegara Malaysia.. :)

Suami saya pun adalah orang Melaka... 

Bukan setakat satu negeri... tapi jarak rumah kami adalah tak sampai 10 minit.. 

Jadinya hari hari saya balik kampung.. hari hari saya ada di kampung.. 
Hari hari saya boleh balik rumah mak mertua.. hari hari saya ada di rumah mak saya.. 

Pagi raya je yang ada jadual sikit.. :p
Kalau tahun lepas dah beraya dulu kat rumah mak mertua... 

Jadinya raya tahun ni beraya kat rumah mak dulu.. 
Tapi salunya jadual tu boleh dipinda... atas budi bicara.. hehehehe.. 

Itu sahaja... Sekian...

Siapa Mau FM dari Melaka?


Sempena Besday Aqeef dan Anniversary di bulan Ogos ni.. 
Meh kita main Teka Teka...

Apakah benda di dalam kotak tersebut
Gift tersebut saya dapat masa Makan Malam Konvo yang lepas... 

Just teka dan taipkan di bahagian komen... 
Itu sahaja.

Clue : Barang tersebut berkaitan dengan Komputer / Laptop... :)

Peneka Pertama Paling Tepat/ Hampir Tepat akan menerima
Hadiah :  FM dari Melaka & Top Up RM10

DITUTUP!!!



Teka Barang

Harini adalah hari last untuk Teka Barang tu yeeee... 

Sempat lagi kalau nak teka tu... tepat jam 1.00 petang... 

Dengan rasminya ditutup.. 

Jika takde peneka yang dapat meneka dengan tepat / hampir tepat... 

Hadiah tetap akan diberikan... tapi secara cabutan ye... 
Sbb hadiah dah pun dibeli..

Saya masih guna manual je.. tak guna random pun... hehehehe... 

1 September akan saya umumkan siapa yang bertuah tu.. 

Dan.... pemenang dibolehkan memilih FM nya sendiri.. satu je yeeee... :)

Cepat.. cepat.. teka.. tekaaaaaaa... hehehehe

Persiapan Hari Raya Saya

Dah nak raya dah kan... sekejap jeeee... 

Kalau nak citer sal persiapan raya... takde persiapan sangat pun... ala kadar je... 

Salunya memang suka buat las minit.. biar kelam kabut baru la rasa semangat nak raya tu kan.. :p

Tapi persiapan raya untuk Aqeef selama 3 tahun ni memang siap awal la... 

Baju raya dia je.. dah siap bulan 6 aritu.. 

Memang setiap tahun.. selama 3 tahun ni.. baju raya dia beli masa Jcard Day.. senang camtu..

Dedekat raya nanti cari baju melayu dia ngan babah je.. Tak kira matching pun.. 

Sebelum  ni pun gitu lah.. asal sama kale sudah.. terlebih tone kale pun tak kisah.. asal warna yg sama.. hehehehehhe... 

Kuih raya ada yang dah tempah.. tahun ni tempah 3 jenis je... Maruku... Conflakes Madu dengan  Crispy Choco Nojah.. itu je... 

Baju raya aku... beli siap sehelai.. buat sehelai baju kurung... dua pasang lagi tak sempat siap.. :p

Jadilah.. sbb cuti raya pun tak lama... sblom raya tak amik cuti... amik hari isnin dengan selasa ajelah kot.. 

Takde cat rumah.. takde langsir baru.. seme takde... 

Baju raya babah satu pun takde beli lagi.. lagi kesian.. :p 

Kasut raya Aqeef je nak cari nanti... dah aim dah.. kat al-ikhsan je... 

Itu ajelah persiapan raya kitaorang... memang ala kadar sangat.. heheheh.. 

Roadtax plak mati time raya nanti.. jalan kaki ajelah kot kami.. :p

Rasanya mood nak raya ni.. datang dua tiga hari sblom raya kot... 
Masa tu la sibuk sangat nak cari itu ini kan.. 
Duit raya pun tak tukar lgi... 
Tukar pun tak banyak... alhamdulillah.. memasing dah keje kan skang ni.. hahahaha

Untung aqeef.. hehehehe.. tetiba je.. :p

Sunday, August 29, 2010

Ada Idea Berbuka?


Yang ini dah memang sah sah la saya beli kan... 
Nasi Tomato.. 
Sedap weiiii.. sangat sedap.. kalau makan tak boleh kongsi dah tau... 
Tak cukup :p
RM3 je.. murah kan??? 

Yang lauk kat bawah ni semeeeeee..
Saya beli juga.. :p


Sambal Telur Puyuh RM2


Agar Agar RM1

Ikan Bercili.. RM3.00
Kecik je okkkk.. 
Tapi mahal betul rasanya harga tu... 
Sama harga dengan nasi tomato sebungkus... :)



Rasanya bulan puasa ni.. harga makanan cam naik sikit la kan...
Iyelah.. time macam ni la... orang banyak membeli dari buat sendiri kan.. 
Tak payah nak tengok orang lain.. tengok je blog saya ni.. memang banyak beli la dari buat.. hahahahaha..

Hari minggu je kalau mood rajin tu datang.. saya akan memasak.. 
Tapi yang simple ajelah kan... 
Harini entah apa nak berbuka ni..
Idea pun tak mari lagi... 

Saturday, August 28, 2010

Cantik Tak?

Haaaa.. lebih kurang macam program eric leong tu.. :p



Cantikkan?? 
Cam kotak tisu tu...
Tapi dalamnya kurma ngan kismis... 
Untuk bos... haruslah cantik kan...

Tapiiiiii... 
Yg bawah ni lawa jugak kan... 
Dalamnya ada kurma jeeeee.. 
Ai punya.. :)

Friday, August 27, 2010

Maafkan Saya e-nawanisfan dan attyfir




Maaf ena ngan atty... memang dah lama tak jengah ke sana...
Nampak je blog tu apdet.. geram je tak dapat jengah...

bukan tak nak jengah.. tapi bila klik je... keluar mende alah kat atas tu...
Rasanya ena ngan atty ada add blog yang ada virus kot...

Sbbnya.. dulu pun pernah terjadi kat blog saya ni... 
Bila saya buang blog yang saya baru add tu.. ok je... 

Yang lainlain saya masuk ok je... boleh masuk blog derang tu... 
Ke saya je yang tak boleh masuk ke blog ena ngan atty ni... ?????


Mood Lari

Nampaknya... Belum habis pun Ramadhan... mood dah lari.. :p

Mood nak buat entry pun takde... 

Lari pegi sogo..  hahahaha... 

Dari hari Rabu memang takde memasak langsung.. buka kat luar je... 

Rabu berbuka dengan in law... 

Khamis (semalam) bawak mak ngan nenek berbuka luar plak.. 

Harini.. Ada jamuan berbuka puasa kat opis.. 

Isnin.. Ada jemputan berbuka kat Seri Malaysia plak... 

Pastu nak raya dah kan.. kiranya memang takde memasak dah kot ni... 

Sahur skang pun kemain malas lagi.. 

Takde nasi nasi goreng dah ni.. Aritu tapau mekdi je... 

Pagi tadi.. rajin sikit.. goreng naget.. hahahahaa..

Rajin kan?? 


Wednesday, August 25, 2010

Duit Raya Kepada Semua Kakitangan Awam

"Duit raya" RM500 untuk kakitangan awam, pesara


2010/08/25

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju membayar Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500 kepada kakitangan awam dalam Gred 1 hingga 54 dan pesara kerajaan. 

Bayaran akan dibuat sebelum 1 Syawal. - BERNAMA




By : DATO' SRI MOHD NAJIB BIN TUN HAJI ABDUL RAZAK
PERDANA MENTERI MALAYSIA
Venue : PUTRAJAYA
Date : 25/08/2010
Title : BAYARAN BANTUAN KHAS KEWANGAN KEPADA KAKITANGAN AWAM DAN PESARA KERAJAAN

Pejabat Perdana Menteri
 1.     Kerajaan telah bersetuju untuk membayar Bantuan Khas Kewangan sebanyak lima ratus ringgit (RM500) kepada kakitangan awam dalam Gred 1 hingga 54 dan pesara Kerajaan. Keputusan ini diambil setelah mengambil kira kebajikan kakitangan awam dan pesara Kerajaan terutamanya bagi meringankan beban kos persediaan bagi menyambut Hari Raya Aidil Fitri. Bayaran Bantuan Khas Kewangan ini akan dibuat sebelum 1 Syawal.
2.     Bayaran Bantuan Khas Kewangan ini akan memanfaatkan seramai 1.24 juta orang kakitangan awam Persekutuan dan 590,000 pesara Kerajaan. Bayaran ini melibatkan perbelanjaan sebanyak RM934.6 juta iaitu RM639.6 juta bagi kakitangan awam dan RM295 juta bagi pesara Kerajaan.




Haaaaaa... ada kan?? ada kan?? 

Alhamdulillahhhhhhhhhh.. syukur sangat... 

Terima kasih kepada kerajaan..Itu saje

Empat Tahun La!

25 Ogos 2006




Alhamdulillah... 
Harini  25 Ogos 2010... 
Genap 4 tahun kami bersama... 

Epi Anniversary Yg... 
Terima kasih atas segalanya... 
Moga segala dugaan... mematangkan lagi kita dalam mengharungi 
liku liku kehidupan.. 
Terima kasih atas segala kesabaran.. kasih sayang... dan pengorbanan selama ini.. 
Terima kasih kerana menjadi suami dan ayah yang penyayang serta penyabar..
Semoga ikatan ini kekal hingga ke akhir hayat... 
Ai lebiu... :)

Entry ni dibuat sendiri oleh tuan punya blog... 
En. somi tak buatkan pun... :p


Tuesday, August 24, 2010

Aqeef Haiqal


Ini anak saya yang dah pun berumur 3 tahun 2 hari

Kemas sikit kan?? akhirnya dapat juga gunting rambut dia yang cam helmet tu.. hehehe

Besar dah Aqeef ni.. :)

Oh yeee.. aritu ada satu komen yang tanya adalah Aqeef ni memang camni.. 
Atau sekadar berposing... 

Haaa. Aqeef memang suka buat kelakar... dan suka buat gaya gaya di luar jangkaan..
Walaupun tidak bergambar... memang gini la dia... 
Kalau bergambar kekadang dia serius jeee... 

Tapi Aqeef kalau bergambar memang la dia suka buat 'peace' gaya dia.. 
Dan senget kepala camni..
Mungkin untuk menampakkan efek lebih comel.. 
Korang try la.. mana tau..boleh nampak lagi comel. hehehehhe




Sekian laporan berkenaan anak saya yang dah berumur 3 tahun 2 hari.


Mahu Berhenti Merokok?

Akibat desakan keazaman yang tinggi oleh si isteri untuk melihat si suami berhenti merokok, 
 Maka.. si suami telah disageskan oleh doktor untuk mengambil patch seperti di bawah:

Nicorette Patch

Patch ni membekalkan nikotin ke badan.. 
Sbb kalau smoking... tubuh hanya mahukan nikotin sahaja... 
Tapi disebabkan asap rokok tu... 
Boleh mengundang bahaya.. 


Macam koyok jugak.. just patch je kat badan ni... kat blakang badan ke.. 
Harga?? aku rasa hampir rm50 jugak.. ke lebih.. ke kurang.. tak ingat.. 

Ada buku panduan kat depan kotak tu... lekat gitu.. senang nak baca.. 
tapi susah nak paham.. sbb dalam omputih.. hahahha

Kesimpulannya... ikut orang jugak kot.. 
Ada yang pakai sehari.. dah nampak keberkesanannya... 
Tapi en. somi.. pakai sehari.. dia terus demam.. hahahaha

Sbb dia tak dapat nikotin yg selama ni dia isap tu.. 
Haaaaa... geram je.. 
Tapi.. yang bagusnya.. dia dah kurang hisap rokok.. 
Sbb katanya bila hisap tu.. rokok tu tak rasa pape.. 
Entah.. aku bukan penah rasa.. tak tau rasa mende... 

Tapi pada yang berazam kuat nak berhenti / kurangkan smoking.. 
Mungkin boleh cuba.. tapi kena dapatkan nasihat doc dulu la kan.. 

Sekian.. laporan kesihatan dari saya.. :p

Monday, August 23, 2010

Menu Penuh Kasih Sayang

Semalam adalah besday anak bujang saya.. 
Sehubungan dengan itu, saya telah merajinkan diri menjemput keluarga.. 
Adik beradik yang jauh di perantauan untuk balik berbuka di rumah saya... :)

Dan saya telah memasak secara solo... 
Dengan penuh rasa kasih sayang.. 
Makanya jadilah juadah yang sedap ini.. (sbb penuh kasih sayang kan.. hahahha):p

Siakap Sweet Sour

Sup Sayur Campur Telor

Telur Bungkus 

Sotong Goreng Tepung

KFC pun ada jugak... mama long sponsor... :)

Waaaa.. bila makan berjemaah ni kenyang gile... 
Berbuka aku tak makan nasi pun.. sahur baru la dapat rasa masakan sendiri.. hehehehe

Aqeef plak dari hari jumaat tak sihat.. 
Dia berjangkit batuk... dah asma semua... terbaring je dia.. sian.. :(

Apa pun.. lepas ni tak masak dah.. nak raya dah kan?? 
Selamat Hari Raya.. :p



Sunday, August 22, 2010

Alhamdulillah... Akhirnya...

Terharu je bila tengok gambar ni... 
Besarnya kuasa tuhan kan...
 

Ni dah nampak jelas kan kepala tu... 




Ni semua gambar scan 3 tahun lepas... 
Gigih simpan lagi tu.. nanti boleh buat kenang kenangan... 



Muhammad Aqeef Haiqal bin Noor Mahadir
22 Ogos 2007 
9.59 am
2.7kg

Teringat masa nak lahirkan dia... 
Memang pengalaman tak boleh dilupakan..  semua pun camtu jugak kan..:)

Saya admit sehari sebelum bersalin.. 
Sbb bleeding... sbbnya?? malam sblom tu sibuk dok buat mi soto.. 
dok tumbuk cili padi.. menyangkung plak tu.hahahaha.. 
Agaknya sbb tu la kot... allahualam.. 
Dah kata nak bersalin kan.. bersalin jugak.. 
Awal sehari kot.. eh.. entah.. tak ingat dah.. hehhehe

Start sakit dari malam tu lagi.. pukul 10 malam.. 
Tapi lite lite la.. nurse suruh tunggu.. tunggu.. tunggu.. 
Pukul 4.00 pagi.. memang tak boleh blah dah.. so, bangun.. 
Terus sesiap mandi.. memang bajet nak bersalin dah.. 
Dalam pukul 5 pagi.. baru la pegi kejut nurse kat luar tu.. tengah tido.. hahaha.. 

Pukul 5.30 pagi.. baru jalan pegi labour room.. 
sbb bb ntah lemah ke apa ntah.. kena pasang ctg tu.. seksa betul rasanya.. 
tak boleh gerak apa pun.. 
dalam pukul 8 pagi camtu.. en. somi masuk.. teman sambil baca paper je.. :p

Tepat jam 9.59 pagi.. Aqeef selamat dilahirkan.. secara normal.. 
Alhamdulillah sangat.. 
dan.. keluar dari labour room adalah pada jam 1.30 t.hari.. 
Sangat tak boleh lupa.. huwaaaaa.. lama gile tu dia jahit.

Ni masa Aqeef berumur sehari... 

Ni masa umur dia 2 bulan camtu..
 

Ni masa umur 7 bulan kot.. tak ingat. hehehe

Ni birthday party dia.. buat kat rumah je.. 
Masa Umur 1 Tahun..

Ni dah beso dah..
 

Ni masa besday dia yang ke 2 tahun
Buat kat KFC masa tu.. 


Ni la gambar Aqeef sekarang... 
Makin lama makin nakal muka dia.. 

Satu je yang aku perasan.. rambut Aqeef banyak kali potong.. 
Tapi cepat panjang kan?? hehehehe
Tunggu nak raya nanti.. potong pendek lagi.. 


Selamat Ulangtahun Yang Ke 3
Muhammad Aqeef Haiqal bin Noor Mahadir
Semoga dipanjangkan umur... 
Dan sentiasa dimurahkan rezeki.. 
Moga jadi orang berguna di masa hadapan.. 

Tahun ni sambutan besday kita buat lambat sikit yeeee
Buat masa hari raya ke... 
Sbb bulan puasa ni rugiiii... sbb nanti tak dapat makan banyak.. hehhehe

Aqeef dah pandai sangat bercakap sekarang.. 
Mulut cam murai.. pot.. pet.. pot.. pet.. 
Bahasa semua bahasa orang tua je.. hahahaha.. 

Aqeef dah request hadiah.. 
Dia nak Adik.. 
Nanti ibu ngan babah usahakan yeee.. :p

Insyaallah.. 



Friday, August 20, 2010

Tidak Sihat

Skang ni memang musim tak sehat la... 

Malam tadi.. laki bini berlawan batuk.. 

Sebaik Aqeef sihat.. alhamdulillah.. 
Harapnya jangan la dia berjangkit ke apa.. 

Lagiiiiii la risau kan... 

Ishhhhh.. en. somi dah demam tu.. dengan batuk lagi.. 

Adoilahhhh.. musim tak menentu neh... 

Cepatlah sembuh memasing.. tak larat lagi ni.. 

Dengan sakit tekak.. kepala pun sakit... 

Kat opis pun sama... lawan lawan batuk.. 

Dengan selsema lagi.. 

Takpelah.. dugaaannnnnnnnnnnnn...