Thursday, March 25, 2010

TIPS Minggu Ini - Cara Mudah Mencuci Blender



Cara Mudah Cuci Blender/Mixer - Sumber dari emel.. Gambar adalah dari google



Adakah anda menghadapi kesukaran untuk mencuci blender/mixer, terutamanya di bahagian bawahnya??
Haaa jangan bimbang!


Begini caranya ;

1-Masukkan sedikit air dan sedikit bahan pencuci ke dalam blender/mixer
2-Ambil kulit telur dan masukkan sekali ke dalam blender/mixer tersebut
3-ON kan blender/mixer anda tu sehingga beberapa ketika



Lihatlah hasilnya.
Kulit telur yang anda masukkan ke dalam blender/mixer tersebut akan hancur setelah anda ON blender/mixer tersebut.
Kulit telur yang telah hancur itu sebenarnya berperanan sebagai pemberus bagi mencuci blender anda.

Selain blender/mixer, petua ini juga boleh digunakan untuk membasuh bekas minuman/botol air/kole air yang sukar untuk dibasuh.



Caranya ialah:
1-Masukkan sedikit air dan sedikit bahan pencuci ke dalam bekas minuman/kole air
2-Masukkan kulit telur yang telah dihancurkan
3-Goncangkan bekas minuman/botol air/kole air sehingga kotoran hilang

-Sharing is Caring-

12 comments:

Nana said...

penah dpt email ni tp xpenah try sebab:

blender ade je kt umah tp xpenah pakai alkamlum la xpenah masak kekekeke slalu mkn umah mak je kt bawah

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

akak pun dah pernah buat entry pasal ni.. tapi tak pernah cuba..


apapun dapat ERA FM..

~aSHa~ said...

echa...satu lagi nak tambah..

bleh gak blender hampas kelapa...boleh hilangkan bau lada contohnye

~aSHa~ said...

jangan lupa lirik dari era tuk ko mlm ni...nah amik hadiah 0.25 sen
hehehee

Drama Mama said...

i pernak dapat tips from TV3 nak hilangkan bau kalau, blend kan kulit limau. sure wangi blender tapi lom pernah try. hehe

thanks for sharing this info ya

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Echa said...

nana... sama la.. memang blender je ada... tapi tak penah guna...hehehehe..

Echa said...

kak mimi..
tak pasan plak.. apa pun.. tq..

Echa said...

asha..
hampas kelapa pun bole ye.. yg tau hampas kelapa ni bole menghilangkan sisik kat kaki ke.. tangan ke.. bersisik.. heehhehe..

tq.. nnti aku ke sana ye...

Echa said...

drama mama...
ooo.. guna limau ye.. tapi kalau limau ni.. buat apa pun.. sure wangi kan.. nanti try jugakk.. tq

nurulazham said...

oo..baru tau..
kalo camtu, tiap kali guna telur, kasi simpan itu kulit..hehee..

xpun tiap kali guna blender, telur jadik mangsa..hahaaa

Ena said...

owyh..camnie ghupenyer.. leh la cube nanti.. ^_^

..nOj.. said...

aku x penah test. biasanye pas pakai blender buang je. kalau nk pakai lagi, beli lain plak. huhuhu