Thursday, July 16, 2009

Berita Baik! Berita Baik !

Bonus tetap sektor awam


Cuepacs syor kadar faedah pinjaman perumahan dikurang
KUALA LUMPUR: Majlis Kongres Cuepacs meluluskan cadangan menuntut kerajaan membayar bonus tetap setiap tahun dengan menggabungkan elemen imbuhan itu dalam skim perkhidmatan kakitangan awam. Ini adalah antara beberapa tuntutan baru yang akan dikemukakan kepada kerajaan sebagai sebahagian daripada kajian semula syarat perkhidmatan penjawat awam.

Pada masa ini, bonus diberi mengikut budi bicara kerajaan

berdasarkan kemampuannya, tidak seperti sektor swasta yang menjadikannya sebagai amalan tahunan. Pada waktu yang baik, 1.2 juta penjawat awam menikmati bonus sebulan gaji atau minimum RM1,000.

Dalam mesyuarat di Ipoh, baru-baru ini, Cuepacs juga mencadangkan supaya kadar faedah pinjaman perumahan dikurangkan daripada empat peratus sekarang kepada satu peratus setiap tahun.

Sumber Cuepacs memberitahu, dalam memorandum yang akan dikemukakan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tidak lama lagi, kongres itu turut menuntut perubahan bagi bayaran gantian cuti rehat daripada maksimum 150 hari pada masa ini kepada jumlah sebenar cuti tahun yang tidak digunakan yang dikumpul seseorang pegawai.

Gantian cuti rehat adalah bayaran tunai bagi cuti tahun yang tidak digunakan yang dikumpul oleh seseorang pegawai sepanjang perkhidmatannya dengan kerajaan.

Satu lagi perubahan besar yang dituntut Cuepacs ialah berhubung pengiraan pencen.

Cuepacs mencadangkan supaya formula pencen sekarang yang dibuat berdasarkan gaji pokok terakhir, ditukar dengan memasukkan semua elaun.

Ini bermakna apabila pengiraan pencen dibuat, semua elaun perumahan, kos hidup, makanan, perjalanan, pemandu, kesusahan dan keraian juga perlu dimasukkan kepada gaji pokok terakhir.

Tuntutan lain ialah:

  • Cuti tahun bagi menjaga anak yang sakit dengan tempohnya bergantung kepada tempoh keuzuran itu.
  • Bayaran balik bagi implan gigi dan rawatan mata.
  • Sistem kenaikan matriks digantikan dengan sistem linear dengan tambahan lima kenaikan, dan
  • Mewujudkan skim sub-profesional bagi pemegang diploma.
Sumber itu berkata, pemimpin Cuepacs begitu optimis bahawa kerajaan akan mempertimbangkan cadangan mereka dengan fikiran terbuka. - Bernama

* salah satu berita yg bole buat aku senyum riang di petang hari... dah ler baru pas sakit ati ni.. baca berita ni terubat sket hati.. hehhhee.. kalau semenya diluluskan alangkah bagusnyaaaa...

5 comments:

ratna said...

bagus..bagus.. berita baik utk kita ni bila lagi yerk sha?

Echa said...

hehehee.. alamak kak ratna... yg tu blom datang dalam mimpi lagik ar.. heheheh.. kita doa doa ajelah... mana tau ada jugak berita baik tuk kita nanti.. heheehe

..nOj.. said...

pm kte skang nmpk senang nk lulus mende2 gini... well, lets pray... cuti menjaga anak sakit tu patutnye mmg wajib weh... setuju?

*Miss Geli^ said...

ai setuju dengan cadangan noja itu..

mari kita buat memorandum..

eh!

Echa said...

aku rasa.. cuti menjaga anak sakit.. patut ada.. sbb tanggungjawab sbagai ibu kan... dan.. cuti menjaga suami.. sbb tanggungjawab sbagai isteri..dan cuti menjaga kedua ibu bapa.. kan dan tanggungjawab sbgai anak tuuuuuu... saper sokong?? hahahhha