Tuesday, September 15, 2009

Dah tak lama lagiii....

Dah nak raya kan?? cepatnya masa berlalu... tak sampai seminggu lagi kita dah nak raya kan?? so, sbb blog dah lama tak hapdet.. aku nak hapdet persiapan Raya..

ini sebenarnya tag... tapi sbb takde saper nak tag aku.. aku buat sendiri la.. lantak ar... ada aku kesahhhhh?? heheheeheh.. rasanya bulan ramadhan tahun ni adalah yang paling murah rezeki kami anak beranak.. alhamdulillah.. iyelah.. tahun lepas macam macam dugaan.. kami beraya ala kadar.. tapi walaupun ada rezeki lebih tahun ni.. kami tetap beraya ala kadar.. cuma ada penambahan sket la raya ni kan... syukurlah..

.
Baju Raya

Baju raya aku awal lagi dah settle... 3 pasang jeee.. seme baju kurung.. dah itu jek yg muat ngan badan skang ni.. :p En. somi tak buat / beli pun baju melayu dia.. dia nak recycle baju nikah 3 tahun dulu katanya... (alhamdulillahhhh.. jimat duittt.. hehehee.. ) Aqeef dah kami belikan sepasang baju melayu kat jj aritu... tak dan nak buat seme niii.. beli senang.. insyaallah.. rasanya kaler Purple gak ar tahun ni..

.
Untuk Baby/Anak
.
Baju raya Aqeef tahun ni sama cam tahun tahun sebelum tu.. memang aku beli awal.. masa Jcard day.. senang.. dah nak raya camni.. tak pening lagi nak cari baju raya dia.. tinggal hebohkan baju raya mak ngan pak nya sajeeee.. hehehe.. tak nak kalah tu dari anak... alhamdulillah... adalah 3 jeans, 2 kemeja.. 5 helai tshirt... separuh tu untuk basahan jugakkkk.. takde la semenya nak pakai raya kan... agak agak ar... dah tu.. tak nak keje dah.?? aseeekk nak g raya jeeeee???


Family aku
.
Baju raya anak anak buah yang bertiga tu.. aku belikan masa Jcard day aritu gakkk.. dapatlah sorang selai.. adik adik pun ada jugak.. walaupun tak banyak.. alhamdulillah.. dapat jugak aku belikan.. mak aku dapat belikan tudung.. sikit barang nak raya ni.. nenek pun sama.. duit raya tu lain.. masa raya ada la peruntukan tuk anak anak buah, adik adik, mak ngan nek... ni tunggu masa nak carikan telekung baru pulak tuk mak ngan nenek ni... :)

.
Family mertua
.
Biasanya ni aku jarang campur laaaa.. hehehehe.. tapi dapatlah aku belikan mak mertua tudung selai.. lain tu en.somi yang uruskan.. aku bantu dari kewangan sikit sikit.. pastu pepandailah adik adik dia beli apa yang nak kan??? dengarnya baru pas rebonding nehhhh.. waaaaaa nak raya gituuuu.. harus ada rambut baru kan??? hehehehhehe..

.
Kasut Raya
.
Kasut raya en.somi blum beli pun lagi.. cam takde plan nak beli pungggg.. :p tengoklah kalau ada yang dia berkenan... aku nyer dah beli pun aritu.. kat Red Modani..murah jeeee.. tapi dah pakai g keje pungggg.. lastnya raya ni aku kai selipar rm10 je kott.. lebih selesa... Aqeef lak kami dah belikan kasut Tom n Jerry je.. dia yang memilih tuuu.. kami bayarkan.. asalnya nak beli sandal kat adidas.. tapi takde saiz yg kecik.. puaslah sebey kat al ikhsan aritu... takpelah.. tunggu besar sket kaki tuuu.. kaki ibu ni dah cukup besar rasanya tapi takde pulak yang offer.. :p
.
Kuih Raya
.
Tahun ni adalah sama cam tahun tahun sebelum ni... kuih tunjuk tunjuk jeee.. total kuih raya tahun ni yg aku beli adalah dalam rm200... kuih yg aku order semenya berasaskan cekelat.. heheh.. dan aku adalah penggemar kek lapis.. nak makan kenalah beli kan.. ??? dah tinggal suku dah.. tak sempat nak raya nampaknya.. hehehe.

.
biskut ntah apa nama.. tapi dalam dia ada cekelat cairrr.. sodapp!!


ini kek lapis horlick.. tak rugi aku li memahal.. bes gilerrr..

ini lak kuih hazelnut ball kot nama dia.. yelah.. skang nama kuih seme glamer glamer kooo.. 'purnama merindu'..'senandung semalam' pun adooo.. heheheh.. yg ni bes jugak. rangup sangat.. dalam dia ada hazelnut sejibik.. banyak aku oder tu.. hehehe


Perabot baru
.
Rasanya takde lah nak beli perabut baru kot.. sbb kami pun baru jugak duduk umah tu.. so, masih bole dikatakan baru lagiii.. (tunggu koyak rabak.. patah riuk perabot barulah ganti baru... hehehehe) cuma tahun ni kami beraya dengan cat baru jeee.. hehehehe..
.
Duit raya
.
Duit raya dah tukar awal aritu.. seme dah settle.. duit raya untuk family kedua dua belah termasuk adik adik dan anak buah.. tak kurang dari rm600 aritu rasanya... ini termasuk la tukar duit rm1 untuk budak budak..
.
Langsir baru
.
Aku ni ikutkan memang jarang la bertukar langsir.. selagi masih ok.. dan boleh digantung.. aku akan guna.. cuma cuci ajelah kan.. lagipun langsir kaler krim.. kalau cat kaler oren sekalipun umah.. still bole 'masuk' lagi warna langsir ngan umah, kan?? kan?
.
Bonus
.
Alhamdulillahhh.. tahun ni merasalah jugak bonus untuk sokongan tu.. en.somi dia keje swasta.. dia merasa jugakkkkk.. tapi bonus aku.. heheheheh.. takpelah.. apa salahnya kongsi kongsi kan.. (nanti claim balik... :p)
.
Balik kampung
.
Setiap tahun takdenyer istilah balik kg.. sbb aku ari ari memang berulang dari kg ke tempat keje.. dah nama pun dok kg.. nak balik kg en.somi pun jangan harap.. kg dia selang dua kg je dari umah aku.. 10min perjalanan.. tak thrill langsung... heehheeh.. takde la nak gaduh gaduh balik mana.. memang akan beraya kat umah sendiri jeee.. cuma raya pertama.. dah siap siap semayang tu g ar umah mak.. pastu umah mak mertua.. kiranya turn tu untuk 'rumah saper kita nak raya dulu' la kiranyaaaaaaa.. :0

Kenapa aku cakap ramadhan ni paling murah rezeki kami anak beranak??

sbbnya.. tahun ni :

* 2 dari 3 helai baju kurung aku adalah dari en.somi dan mak aku.. dan selai lagi tu pun kain ela tahun lepas yang tak sempat nak buat baju.. hehehee

* ada jugak baju raya Aqeef yang disponsor oleh maklong.. alhamdulillah..

* dapat kami tukar cat dinding baru.. tak sabar nak tengok hasilnya nanti.. tinggal nak cari border je skang ni...

* dapat kami belikan lebih sikit barang barang untuk mak, nenek seme..

* yang paling seronok.. aku dapat adiah purse baru.. wristlet baru.. dan enbeg baru.. seme dari
en.somi.. alhamdulillah...

* dan jujur aku cakap.. aku tak penah memasak time berbuka..sbbnya?? en.somi habis keje kul 6.. amik aku kat opis dah dekat kul 7.. memang tak sempat nak berbuka kat umah.. kami berulang alik ke kg yeee.. sejam perjalanan.. so, memang tak dan.. berbuka kat kedai ajelh.. kalau sempat balik pun.. pick up anak kat umah mak mertua atau umah mak aku.. dah ada rezeki kat situuu.. hehehehe.. sahur je aku memasak.. setakat ni.. aku buat nasi lemak.. nasi goreng.. nasi putih dan lauk yang simple simple je.. kalau tahap malas.. letih tu... ada sekali tu kami sahur makan roti je... hehe.. dan sekali je kami sahur beli makanan kat luar.. sahur awal camtu..

* dan baru baru ni kami berbuka di hotel seri malaysia... uiiii.. banyak makanan tu..

* dan ramadhan tahun ni juga kami dapat bawak kedua dua family berbuka dia luar.. alhamdulillah..

* baru baru ni juga ada seseorang yg hadiahkan Aqeef botol susu dan dua set puting.. siap ada duit raya gitu.. iskkk.. tima kasih sangat.. tak sempat lagi nak berbalas..

* dan pertengahan ramadhan aritu.. dapat bubur lambuk.. kurma dari mekah dan juga pepium.. bos lama yang bagi..

* pastu.. alhamdulillah.. kump. sokongan gomen dapat bonus.. walaupun separuh separuh..rezeki jugak kan?? dan en. somi jugak dapat gaji ala ala bonus gitu.. walaupun takbanyak mana.. tapi seme tu memang kami syukur sangat..

* semalam pulak bos bagi jam loceng.. 'untuk orang yg salu datang lambat' katanya.. dalam suke tu terkena jugak aku..hahahha.. motip?? tak tau la apa motip tu.. yg pnting.. kami kat admin seme dapat.. lastnya anak aku buat telepon gitu.. dah dia berlampu lampu kan?? heheheh..

* dan insyaallah.. esok aku dijemput bos aku ni tuk berbuka kat Equatorial lak.. alhamdulillahhhhh.. memula tu aku tolak gak.. segan katanya.. hahahaha.. malu tapi mahu.. :p tapi dah dia cakap 'kalau bole i want u to be there'.. haaa.. cam vip gitu.. 'yes' ajelah kan. rejeki jangan ditolak.. hehehehe..

kesimpulannya persiapan raya kami dah hampir sempurna semuanya.. minggu ni last untuk soping yeeee.. tak lama lagi dah raya kan?? hehehe.. tak sabarnya nak tunggu sampul duit raya aku tiba kat tangan.. nanti dah sampai aku aplodkan yeeee.. moga rezeki kami akan sentiasa murah.. ni seme berkat dari doa family.. sentiasa mendoakan kemurahan rezeki kami.. dan tak salah kalau kita berkongsi rezeki dengan orang tersayang kan?? insyaallah.. rezeki tu berkat..


*gambar kuih raya je ada.. yg lain aku malas dah nak aplod.. heheh.. bayang kan ajelah ekkk.. heheeh


4 comments:

SYAbAR said...

panjangnya dan meriahnya checklist raya kau dik...

SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR & BATIN

Echa said...

heheeheh.. entry tuk kaber yang baper hari tak apdet aritu kak.. sok nanti kalau tak apdet seminggu.. dua lai gak la kot.. heheeheh

.:Iz-AnN (",):. said...

kak...tolong buatkan tuk aku sekali...kemalasan melanda diri ni...

Echa said...

ala.. adik ni malasssss ar.. akak pun malas jugak.. heheheheh