Thursday, April 25, 2013

Shuttle Bus Hotel - USS / USS - Hotel dan Proses Kastam

Kami gunakan pakej hotel kan.. 
So, hotel sediakan satu mini bas tuk kami sekeluarga.. 
Tunggu bas tiba amik kami kat hotel.. 
Alhamdulillah.. selesa 
Kalau naik bas.. 
Mana mana pakej pun sama rasanya.. 
Prosedur tetap sama.. 

Kita kena turun bas naik bas.. waktu pergi 2 kali
Camtu jugak la balik nanti.. 

Untuk pergi tu.. make sure la korang isi sesiap form putih tu.. 
Declaration kot nama dia... 
Then prepare sesiap pasport.. ic seme.. senang.. 
Sampai kastam Johor.. dia akan cek sahaja pasport.. 
Then naik bas semula.. 
Turun balik untuk kastam SIngapore nanti.. 

Untuk sesiapa yang tak sempat isi form putih tu.. 
Kat kastam Singapore nanti.. korang ble isi.. 
Dan borang mmg ada disediakan kat kastam singapore tu..
cuma leceh la.. sbb nak beratur lagi kan.. 
Kastam Singapore strict sket.. 
Sini seme tuk cop pasport bagai tu.. 

Then bas akan bawa terus korang ke USS.. :) 
Waktu balik nanti pun camtu la... 
Sama je proses dia tu.. 

Ceraian form putih waktu pegi tu.. 
Simpan.. jangan sepahkan.. 
Tuk digunakan waktu balik plak nanti :)

Barang seme kena bawa waktu turun naik bas tu tau.. 
So, kalau naik bas.. biarlah kalau ble bawa je yg selesa.. 
Bag pack ke.. tak yah la nak bawak bakul susu ke.. 
Beg roda ke kan. heheheheh..
Memudahkan pergerakan korang nanti.. 

So, neks time... mgkin kita ble cuba ke USS guna kereta plak ye.. 
Skang nak citer pun tak penah lalui proses tu kan.. 
Mgkin kena beli 'kad' la kan.. tuk urusan kereta sepanjang kat singapore tu.. 

Last aku ke Singapore adalah pada 18 Disember 1996 - 24 Disember 1996... 
Masa tu guna pasport biru lagi.. pasport terhad masa tu.. 
Tp kami naik dari Melaka - Larkin je.. 
Ke singapore ada org pick up.. 

Mak lahir di Singapore.. Sekolah pun di sana
Nenek dan mak penah menetap sana dulu.. 
Barrack Polis.. 
Dah lamaaaaa.. so, seme pun dah berubah.. 
Sekurang kurangnya.. dapat la derang tgok 'kg halaman' derang semula kan?

Oh ya.. tuk pakej ni.. rasanya banyak hotel buat kan.. 
Tune Hotel ada... New York Hotel pun ada.. 
Banyak lagi kot... ble google je.. :)

Selamat Bercuti :)

No comments: