Tuesday, May 24, 2011

Rentetan Kelahiran Nur Ain Hanania.....

Sempena Hari Gaji yang agak awal bulan ni.... 


Dan sempena genap seminggu kelahiran puteri kami...


Meh kita mulakan pengceritaan kita tuk kelahiran kedua ni... :)


Due tuk kelahiran kedua adalah pada 22 Mei 2011 ni... dan saya telah melahirkan baby pada 17 Mei 2011... Seminggu lebih awal dari jangkaan tarikh... 


15hb Mei 2011 (2.30pg)
- Turun tanda darah.. lebih kurang masa yang sama dengan si abang dulu... si abang pun keluar tanda darah jugak.... kalau ikut pengalaman yang pertama dulu... keluar tanda darah... memang tk sakit pun pagi tu.. pagi tu ke hospital dan terus admitted, malam tu sakit sakit... dan pagi tu terus ke labor room bila bukaan 5cm... so, bajet cam sama la... rupanya tidak.. :(


- Bila dah keluar tanda... tido sekejap dulu.. sbb tak sakit pape... so, pagi tu selepas sarapan semua... terus ke Hospital Tangkak (nape tangkak? sbb saje nak tukar angin.. hehehehhhe.. dan Sepital Tangkak lebih dekat dari rumah berbanding Sepital Melaka... ).. cam biasa.. bila dah keluar tanda.. kena tahan wad kat Sepital Tangkak... Tanpa rasa sakit.. dan tanpa bukaan... Hospital Tangkak ni kalau siapa penah pegi.. tau la camne kan.. sunyiiiii sangat... dalam wad pun ada 3 orang sahaja... tak besar pun... ada ruang tuk wad.. ruang tuk kamar bersalin.. dan bilik air di luar... memang seram sket la... :) korang ada tengok suster ngesot?? hhahahhahahahha... scary... ko tahan ajelah kencing sampai terang sket... :p


16 Mei 2011
- Tanda darah pun dah takde... bukaan masih takde.. sakit lagi la takde... seme masih dalam kawalan lagi.. so, memang mintak discharge je... tak sanggup dah... lelebih lagi bila dengar orang depan.. ngan orang sebelah dapat discharge hari tu jugak.. huwaaaaa... gile nak dok sengsorang... tak kan??? 


17 Mei 2011 (1.30 pg)
- Ni memang jenis pesen sakit pagi la kot... hehehehhe.. turun tanda balik pagi tu... tengah tido.. terasa cam ada air keluar... rupanya darah...kali ni lebih banyak.. sampai tembus ke seluar yg aku pakai tido malam tu... darah dan lendir... dan ada sakit sakit selang stengah jam... makin lama makin kerap la... memang aku boleh rasa itu contraction nak beranak la tu kan... tahan sket lagi.. dalam kul 8 lebih baru la siap siap.. masa tu tak boleh nak sarapan sangat dah.. duduk je dalam kete.. tunggu laki aku sarapan... sempat singgah klinik swasta dulu..pegi cek... alhamdulillah.. bukaan dah 4cm masa kat klinik.. so, dia suh terus pegi sepital... dan sepital yg aku tuju adalah Sepital Melaka... 


- Lagipun ada sebab aku ke Sepital Melaka... sbbnya... masa kat Sepital Tangkak... misi nasihatkan aku kalau sakit.. terus ke Sepital Melaka.. sbb ada pakar dan lengkap serba serbi... Sbb kat Tangkak takde pakar dan hanya misi yang sambut kelahiran... so, memandangkan misi kata bb aku besar... derang suh aku ke Melaka terus... itu citernya... 


17 Mei 2011 (10.30 pg)
- Sampai di Hospital Melaka... buat check apa yang patut... buat ctg semua.. cek bukaan... sampai la kul 2.30 petang... masih lagi bukaan 4 cm... dan staff sepital seme buat keputusan nk tolak ke labor room terus tuk pecahkan ketuban... 


- Yg dah bersalin tau la kan rsa contraction masa nak tunggu kelahiran tu.. tak yah la aku nak citer lagi... :)
Tepat jam 5.20 ptg... dengan dikelilingi doktor pelatih... misi-misi... dan suami tersayang... aku selamat melahirkan bayi perempuan seberat 3.4kg... jahitan nak citer? tak yah la kot.. hahahahahha... tapi masa dijahit aku memang berborak sakan la dengan doktor yg menjahit tu... cmni la ayat aku yang menggambarkan perasaan aku masa tu 'doktor dah kawen ke...' blom dia cakap ... aku sambung.. 'nanti kalau doktor dah kawen.. dah beranak.. senang la kan.. boleh jahit sendiri.. nanti doktor tau la sakit jahit ni camne kan...' hahahahhaahha.... selamba je doktor tu cakap 'eh.. saya takkan bersalin normal.. saya akan pilih pembedahan'... :)


Dan..ada satu kejadian berlaku masa aku meneran... masa meneran tu la aku dpat nama tuk bb aku... Hanania.... nanti citer lelebih.. takut plak ada yg cakap aku ni obses sangat dengan kejadian mistik ni.. tapi apa pun.. aku percaya... setiap benda ada hikmahnya... dan setiap benda tu takde yang mustahil... cuma kita nak percaya ataupun tidak je... tapi itu memang kenyataan.. aku tak menafikan... ada bisikan nama pada telinga aku masa tu.... dan nama tu aku tengok maksudnya pun ok... so, aku tambah Nur Ain di depannya.... 


Pengalaman aku ni... bakal aku simpan.. tuk tatapan anak anak ... mungkin cucu cucu jugak nanti... :)
Setiap satu tu bakal menyimpan 1001 kenangan tuk kami.... 


Harapan aku dengan kelahiran ni.. semoga Nur Ain Hanania menjadi anak yang solehah... dan berjaya di masa hadapan... semoga rumah tangga dan keluarga kami diberkati dan dilindungi dengan kebahagiaan dan keceriaan sehingga ke akhir hayat kami... Amin......


Kepada Suami Tersayang.. 
Terima kasih atas segala kesih sayang dan pengorbanan sepanjang kehamilan dan kelahiran kedua ni... segalanya amat amat dihargai dan terima kasih kerana menjaga kami dan menjadi babah yang baik untuk anak anak serta suami yang penyayang... soo suwiitttt... (tunggu la anak keempat.. kelima nanti.. camne.. hahahahahhaha)


Kepada Family juga... terima kasih atas segalaya... 



Setiap anak ada rezeki dan bahagian masing-masing... 
Tak kira jantina.. lelaki atau perempuan... 
Sepasang ataupun tidak.... yang penting zuriat adalah kurniaan dari allah... 
Kita diamanahkan menjaga dan membentuknya.... 
Bersyukur atas kurniaannya dan sentiasa mengingati bahawa mungkin kita lebih bernasib baik dari orang lain... 

Sekian... 

Luv... Echa....

6 comments:

*Miss Geli^ said...

nak tengok gambar dia bukak mata......





asal ko ni berjalan sakan sebelum beranak ni?

..nOj.. said...

wah ayat pun bunga2 dengan kelahiran cahayamata pompuan.

tahniah la ye wei. tak kisah laki ke pompuan sepasang ke tidak. anugerah tu je dah cukup. lebih ckup dr segalanye didunia ini

.:fyzz:. said...

setuju ngan kata2 nojah tuh..pepun..pengalaman bersalin ..mmg kdng2 amat menakutkan..tp berakhir dgn kegembiraan.

~aSHa~ said...

aku mmg pernah dgr ttg bisikan time nak bagi nama tu tau...

kadang2 org leh rasa time mengandung lagi...ada suara berbisik2.....supaya dinamakan nama itu dan ini...rasanye malaikat yg mengiringi baby kita kot...

Ena said...

dah bersalin rupanya..

Tahniah...

sedap juga nama tu..

eima said...

pesal doc tu pilih czer ??pelik ....