Tuesday, August 7, 2012

Cara Membawa EBM Menaiki Kapal Terbang :)

Ketika percutian di Bandung selama 4hari 3malam hari tu... 

Saya masih lagi fully breastfeed Hanania... :)

Sehingga ke hari ini... Alhamdulillah... 

Sebelum nak pegi tu... mmg lama sangat buat research... 
Mmg org nampak mende ni mudah.. 'buat apa nak pening pening kan'.. 

Tp saya memang kena tau seme mende... sbb tak nak ada masalah lain sepanjang perjalanan saya tu.. 
EBM tu sangat sangat berharga pada saya.. mungkin tidak pada orang lain.. :)

Masa beli tiket tahun lepas... 
Bajet Hanania tak bf lagi... hehehehe... 
Tp ada lagi rezeki dia... skang setahun 3 bulan masih lagi fully bf.. :)

So, langkah pertama adalah... beli apa yang patut... 
Survey apa yang patut... Baca la apa panduan berkenaan ebm ni.. :)

Pengalaman saya sendiri... 

1. Fikirkan beg apa yang sesuai nak di bawa nanti... dan.. akhirnya saya buat keputusan bawak je Cooler Bag yg sedia ada... dah setahun lebih dah gunakan Cooler Bag ni... Stylo Mama Cooler Bag... beli dari Mom's Choice.. dah lama dah.. :)

sumber gambar : google

2. Tentukan storage yang nak digunakan untuk mengisi EBM dan kuantiti storage tu... kena bajet bajet la... biar terlebih storage.. jangan terkurang... so, aku decide tuk bawa semua botol Jingle Jungle aku dan tambahan beberapa botol lagi.. 

Sumber gambar adalah dari  Google. 

* Pendapat aku la.. better korang guna storage botol dari plastik ye... banyak sangat risiko kalau korang simpan EBM tu guna plastik... Antaranya... plastik tu boleh pecah... dan mgkin cepat mencair susu tu nanti.. jadi, jangan amik risiko... pilih jalan selamat.. bawa la botol sebagai storage nanti.. ;)

3. Jangan lupa bawa ICE PACK...  tau kan apa tu ICE PACK... tak guna kalau korang bawa pam.. cooler bag cecanggeh... storage.. tp tak bawa ice pack.. hehehehe... terpulang la nak baca ice pack jenis apa... tp aku bawa 3 ice pack aku.. 2 jenis AUTUMZ... dan satu jenis MLO..(Moms Little One) .. 

4. Dan yang paling penting.. mestilah PAM... :).. kalau tkde pam... gimana kan.. kecuali korang ada bakat dan boleh mengepam guna tangan... aku tak bole.. jadi.. aku kena bawa pam jugak... Cam aku.. guna AVENT Manual BreastPump... 


Ok.. aku sharekan sikit la ye... 
Disebabkan aku mmg takde pengalaman langsung bawa EBM naik flight ni.. :)
Jadi mmg tak tau apa.. nak tanya siapa pun tak tau... baca info .. baca blog pun rasa tak konfiden.. 

Sbbnya ada blog yg aku baca... bawa EBM naik flight kalau penerbangan Domestik ni... tak sama dengan penerbangan Antarabangsa... so, dah pening di situ... :)
Dan kebanyakkan yang aku baca tu plak.. semenya menggunakan Cooler Box yg mahal tu... bukan Cooler Bag cam aku tu... 

Tp aku nak puaskan ati sendiri... aku terus berhubung dengan pihak Air Asia sendiri.. 
Ok.. aku naik Air Asia ye... tu yg rasa tak konpiden sangat tu.. heheehe... bukan MAS.. 
 Apa yang aku buat... aku masuk website AA dan terus chat kat bahagian Contact us tu.. direct chatting dengan customer service kat sana... dua tiga kali try.. baru la aku dapat 'berborak' dengan staf yang bole berbahasa Melayu.. :).. kalau nak borak dalam BI nanti.. lain yang aku nak tanya.. lain yg dia paham kan.. so, jangan segan segan... tanya je dalam bahasa melayu.. lebih jelas dan senang paham.. :)


Ok.. nampak live chat tu kan.. klik je situ.. 
Dan.. korang isi details kat sini.. klik Start Chat.. mudah je kan.. :)
Tp make sure korang dah sign in atau kena masukkan detail ni dulu k.
 Hasil dari pertanyaan bertubi-tubi.. akhirnya aku puas ati... dapat info yang bebetul menyenangkan hati dan perasaan aku.. lega.. lega... 

Info : Untuk penerbangan Antarabangsa... EBM boleh dibawa melalui hand carry... dengan syarat.. dalam keadaan beku.. dan bukan cecair.. sbb kalau Domestik lain sket.. dia tak strict sangat... Dan EBM disimpan dalam keadaan kemas dan boleh dilihat... means bukan korang simpan dalam plastik itam la.. :p... kat Kastam nanti.. korang kena declare la.. just bitau apa yg korang bawa tu.. (ni mgkin info tuk bawa EBM balik ke Malaysia... pergi mgkin takde masalah kot.. sbb sblom flight tu.. tak yah pam la kan... sbb dikira cecair tu.. takut tak sempat nak beku).

* Masa pergi.. semua botol storage... ice pack yang dah dibekukan sesiap.. pam susu semuanya aku masukkan dalam cooler bag.. dan cooler bag tu aku sumbat dalam bag galas aku.. tuk dibawa naik ke atas.. (hand carry la). sblom ke Airport.. aku sesiap pam... sesiap susukan Hanania... sedih ko.. :(.. 

* Aku hanya dapat pam... bila dah sampai ke rumah penginapan... baru la pam sejak keluar ke Airport tu.. hehehe... dan hasil pam malam tu... sblom tido.. :)

Botol yang penuh tu.. aku masukkan terus ke freezer... dan yg sket tu.. aku simpan di bahagian sejuk tepi.. bukan beku... nanti.. bila ada lebihan cmtu.. jangan terus campur.. biar campur dalam keadaan suhu yg sama... paham kan.. :)

Itu lah pentingnya penginapan kita tu kena ada peti ais / freezer.

Kalau korang pasan.. aku sblom keluar.. mmg aku sandang dah beg pam tu.. 
cuma tak citer je.. :)
Beg tu... lebih kurang berharga dengan duit yg aku bawak.. hahahhaa.. 


* Bila masa aku pam sbb seharian bersoping? 
- Untuk  hari pertama ... mmg hampir seharian kat Pasar Baru kan.. so, sblom keluar soping mmg aku pam dulu... dan pam sekali lagi... bila keluar dari Pasar Baru.. dalam kete sewa tu aku pam.. pepandai la cover kan.. dan.. jangan plak lupa bawak ice pack sekali ye.. dalam beg tu.. hehehhehe... sesia je susu yg korang pam nanti.. huhuhuhu... 

* Apa yang paling paling penting sekali dalam menentukan tempat penginapan korang.. adalah pastikan peti ais.. freezer disediakan... sbb tu bila dapat bilik VIP ni.. aku tengok tersedia satu peti ais kosong kat bahagian hall dia.. aku sangat sangat sangat gembira... seriyes... senyum  lebar.. sbb peti ais ni aku yg punya.. :)

Itulah rutin pam aku sehari  hari.. cuma biasalah.. bila dah soping kekadang tak terasa pun bengkak.. nak pam tu.. bila dah sudah soping... dah kering poket tu.. baru korang rasa nak pam.. hehehehe... camtu gak aku :).. dan biasanya sehari aku dapat pam 2 kali je... itu pun dah syukur alhamdulillah... 

Atas ni adalah keadaan susu yang telah aku bekukan sepanjang kat sana..satu botol lagi belum dimasukkan... alhamdulillah... kiri dan kanan icepack ... dan aku letakkan satu lagi icepack di atas susu tadi... sedia untuk dibawa balik ke Malaysia... :)

* Sewaktu di Airport Indonesia... nak check in.. selepas check in barang... pak kastam arahkan aku bukak bag susu ni.. sbb masa scan dia nampak botol... so, aku bukak la... dan dia tanya.. apa isi kandungan botol tu... bila sebut EBM .. dia tak paham... susu ibu pun tak paham jugak... lastnya... aku cakap... 'bayi saya di Malaysia.. dan ini buat bayi saya'... ok.. baru dia paham.. hahahahhaha... Alhamdulillah.. lepas tanpa sebarang keraguan... :)

Bila balik... saya bawa dua beg sebagai hand luggage... satu beg galas 
dan.. satu lagi cooler bag saya... nampak kan.. beg yg disandang kat bahu berwarna hitam tu... 

Cooler bag ni juga saya tak simpan di tempat luggage dalam pesawat (atas kepala tu). 
Tp saya letak di pangkuan... hehehe.. kecoh gile kan.. 
Eh.. mestilah.. tak semua orang pn bernasib baik cam Hanania... 
So, apa masalahnya...EBM ni sangat la berharga ok.. 
Dan.. yang paling membuat saya gembira.. EBM ni tidak mencair pun... 
keras elok seperti yg saya bawa sejak dari rumah penginapan saya... Alhamdulillah.. 
Ke lapan lapan botol selamat masuk freezer di rumah setibanya saya di rumah.. 
dan terus direct bf Hanania... Rindunya kat anak anak masa tu... :)

5 comments:

Nana said...

gile kagum gini
klw aku blom tentu mana nak soping mana nak pam silap2 pam ntah kemana hahaa

nurayunni said...

bagus la akak nie..semanagt!

norjana jamal said...

thanks for sharing... ni nak g outstation.. baby baru 8 bulan.. tengah cari cara mcm mane nak bwk naik flight domestik ni...

CiK aNiS said...

Utk penerbangan antarabangsa , EBM perlu dibawa dlm bentuk cecair atau perlu dibekukan?

kedah rentalcar said...

Sewa Kereta Termurah Di bandung telp Wa +6287825047329