Monday, August 6, 2012

Buminanie Nie Guesthouse Bandung

Penginapan kami bertiga selama 4 hari 3 malam di sini... 

Buminie Nie Guest House, Bandung..

Pemandangan dari pintu luar (ihsan Google)


Kawasan persekitaran.. ada ruang santai depan tu.. 

 Gambar pintu masuk utama ke ruang tamu 
Lorong kecil tu adalah jalan ke dapur dan tangga ke bilik bilik lain 

Ini tangga utama ke bilik kami - Bilik VIP 

Pintu bilik kami - sangat tinggi ye... sini pintu seme tinggi :) 
Bilik VIP adalah sangat istimewa.. :) Sebaik naik tangga tadi, 
Semua bahagian termasuk hall atas.. adalah ruang tuk Bilik VIP





Ni adalah ruang tamu untuk bilik VIP 
Jakun gile tengok tb beso bagak gini.. tp kami tak gunakan pun. 
Sbb dalam bilik pun mmg dah ada tb.. :)

Ok.. Gambar atas ni la beranda bilik kami tu... 

Ok.. sekarang kita masuk bilik yeeee
Tarraaaaaa.. katil kami bertiga... 
Nampak kecik.. tp.. sangat luas biarpun tido bertiga.. ada aircond ye..  

Ok.. Masuk bilik air pulak...

 Bilik air sangat besooooooo.. bayangkan boleh muat satu katil lagi :)
Yg atas ni bahagian dalam toilet gak.. ada cermin.. almari.. tp tak sempat pun nak guna seme tu..  
Yg besnya... ada tub.. hehehe.. tp tak sempat jugak nak berendam.. 
Janji mandi kan.. kan.. hehehe 

Ok.. kita turun ke dapur ye... 
Ni bahagian dapur plak... 

Ok.. Rumah penginapan ni besar.. 
Rumah taman kot ni.. sbb dia cam rumah taman biasa... Dua tingkat.. 
Ada 7 bilik dalam ni... :)
Dan paling bes kalau bilik VIP... tangga tu mmg ke bilik kami sahaja.. 
Bukan laluan ke bilik bilik lain.. Sangat privasi. 

Ada pondok jaga di dalam kawasan rumah.. 
Ada 2 orang yang menjaga rumah ni.. lelaki.. 

Insyaallah.. selamat.. 
Sbb dalam rumah ni masa kami menginap.. ada 2 keluarga lain dari Malaysia.. 

Selesa sangat... Dekat dengan FO... Dekat dengan Gedung Sate

Kepada yang nak tau kat mana rumah penginapan ni.. 
Bawah ni ada disertakan peta.. :)
Moga membantu ya.. 

dan rate penginapan : 

Info / Tips : Penginapan di Bandung ni banyak.. Banyak sangat hotel dan guest house.. jangan bimbang dan gusar terpaksa tidur di kaki lima.. cuma terpulang kepada bajet dan pilihan korang je. Cam hotel, korang boleh book melalui direct call, Agoda ke.. atau AsiaRooms.. banyak lagi website.. cuma aku pilih Agoda.. sbb aku dah penah gunakan khidmat Agoda sebelum ini.. :)

Bila pilih dengan Agoda.. ada la bayaran bayaran dia... dan bayaran boleh dibuat menggunakan samada kad kredit.. atau kad maybank camtu... tp biasanya guna kad kredit lebih mudah... ok.. masa aku ambil promosi kat agoda.. kami dapat harga 4h3m malam untuk VIP , adalah RM170/ person... person ye.. korang tambah kali tolak campur kan la ye.. bila dah buat pembayaran... Agoda akan hantar pengesahan dan voucher penginapan melalui emel kita.. so, print.. dan bawa sekali tuk diberi sewaktu check in.. 

Tp Buminanie Nie ni.. takdenye nak check in bagai.. takde lobi.. dah kata rumah.. mmg sebijik macam kat rumah.. hehehehe... 

Kalau datang dengan keluarga... sebaiknya ambil hotel.. atau cari guesthouse yang ada sarapan yang proper... lebih baik... kalau yang 'bujang-bujang' cam kami ni mgkin takde masalah sangat nak duduk guest house.. apa pun.. pilihan terletak di tangan masing masing... 
Sbb kalau diikutkan ada hotel yang sangat sangat dekat dengan FO... deretan FO pun ada hotel juga.. itu.. nanti aku sharekan... 

Kalau ikutkan.. lama jugak kami mencari penginapan ni... memang kalau boleh nak yang boleh walking-distance je ke FO.. tp last minit decision.. kami decide tuk gunakan khidmat supir sepenuhnya... tp bagi sesiapa yang menginap di sini nak berjalan ke FO, takde masalah rasanya... dalam 10/15 min dah tiba FO... 

Cuma kalau first timer cam kami.. baik la gunakan supir.. lebih mudah.. dan selamat... :).. 

Ok.. lepas ni.. aku sharekan sal khidmat supir plak ye.. kalau la korang ada nak tanya apa apa.. dipersilakan.. insyaallah.. aku sharekan apa yg aku tau.. :)

1 comment:

damianella said...

kalau guna kad kredit org laen semasa booking....time kite serahkan hotel voucher tuh??? dye minx x kad kredit tersebut???? please reply.. sebab da booking tp pki kad kredit membe.