Monday, July 30, 2012

Percutian Ke Bandung Day 3 - Info dan Tips

Hari Ketiga kami di Bandung :)

Pagi bangun dengan perasaan berkobar-kobar dan berdebar-debar... :p

Dan kami decide tuk repeat semula ke Pasar Baru pagi tu... :)
Ada barang yang dirasakan perlu untuk dibeli pagi tu... so, yuk.. meredah kemacetan la kita...  dan selepas tu.. tentatif kita adalah menerjah FO's yang ada di sekitar bandung. hahahaha

Gaya penuh semangat... 
Ada kena mengena ke? takut pintu jatuh? hehehhehe..

Sementara tunggu pak supir... 
Kami berposing di sekitar penginapan...  

Ahli rombongan cik kiah.. :)

Mungkin sebab kain-kain di bawah ni memanggil-manggil kami kot..  


Tp kami tak lama di Pasar Baru... tepat 11.30 pg.... (2 jam sahaja)
Kami bergerak ke destinasi yang dah dirancang awal :)

Info 1 : Di Luar Pasar Baru ni memang ramai orang yang menjual... dan mencari rezeki... Kalau la korang berdiri sekejap kat luar ni.. memang akan ada orang orang yg akan berdiri depan muka korang bebetul.. tunjuk keychain... tunjuk barang barang jualan semua.. dan tak kurang ada yang akan tunjuk bayi yang dikendong.. dan ada juga yang akan memetik gitar sambil menyanyi.. tak dinafikan sore meke mmg sedappppp... dan kalau ikut naluri kemanusiaan mmg ko akan rasa sangat sangat tersentuh dengan keadaan mereka tu... :(

Tips 1 : Kalau nak berikan sedekah... berilah secara sembunyi sembunyi... dan tak digalakkan sangat korang beli kat luar tu... sbb nanti.. berduyunnnnnnn mereka datang tuk jual pada ko jugak... takut dikerumuni camtu... cuma kalau boleh, lemparkan senyuman... gelengkan kepala tanda kita tak nak... atau lebih mudah kata supir aku camni 'sebut sahaja SAYA SEDANG MENUNGGU PAK ANTO DATANG MENJEMPUT'.. Pak Anto tu supir aku ye.. hehehehe... dan dalam masa yang sama .. niatkan doa supaya mereka dilimpahi rezeki untuk menyambung kehidupan akan datang... :(

Sebelum misi perjuangan diteruskan... kami decide nak lunch dulu.. 
Lagipun sebelum keluar pagi... kami mmg tak amik sarapan kat penginapan tu... 
Tak berapa nak 'in'... :)
So, kami ke Restoren Sederhana
Masakan Padang 
Masa ni cam tak ramai lagi... yang ada pun sini nampak cam orang Malaysia jugak.. 
Kagum tengok org bawak penuh pinggan kat dakapan camni.. heheeh..  


Info 2 : Masakan Padang memang dihidangkan banyak banyak camni... rasanya lebih dari 15 jenis lauk... 
Macam macam lauk yang ada.. dan yang paling istimewa adalah Ayam Pop dan Sambal Hijau nya... ni mengikut apa yang supir kami beritahu la... :).. try la rasa.. Dan makanan hanya dikira berdasarkan makanan yang kita makan sahaja.. 

Tips 2 : Pilih lauk yang hanya kita nak makan sahaja... di sini kiraanya kalau dalam pinggan ada 2 ekor sotong... kalau hanya 1 ekor yang dimakan... hanya seekor yang dikira... berlainan kalau sayur... sekiranya dah disentuh, maka, sepinggan sayur akan dikira... aku hanya makan sotong masak kuning.. (cam masak lemak kuning tu).. bergedil.. (sedappppp... recommended) dan kuah telur... okla.. :) 

Dah selesai makan ni...  

 dan total bil nyaaaa.. :) convert ajelah ek...  


Supir yg sporting... amikkan gambo kami ber3.. hehehe.. 

Dah kenyang... kami terus zass ke  
Rumah Mode.. 
Katanya tempat harus dilawati kan...  

Info 3 : Rumah Mode ni menjual baju kanak-kanak.. baju dewasa L/P yang branded... ada yang original tag... dan ada yang reject tag.. dan harganya pada aku sedikit mahal la dari FO yang lain.. mungkin sebab tempatnya yang agak ekslusif... kasut tak banyak jual pun... kena pandai memilih bila membeli.. dan jangan borong sakan kat sini.. sbb harga kat FO lain lebih murah kalau nak dibandingkan dari Rumah Mode ni.. 

Tips 3 : Kalau korang plan nak jalan banyak lagi FO pada hari yang sama korang ke Rumah Mode ni... terus tuju ikut perancangan.. contohnya korang nak beli baju budak je kat sini... terus la ke bahagian kanak kanak... kalau ada masa lebih, barulah tinjau sket ke bahagian lain.. sbb tau ajelah mak mak ni memilih... kalau nak cari jeans budak di bawah umur 2 tahun.. kat Rumah Mode ni... tak banyak.. banyak yang jeans pendek... jeans untuk budak di atas 2 tahun tu.. memang banyakkkkk dan berbaloi rasanya kalau beli kat sini... GUESS pun murah... macam legging budak perempuan tu... better beli kat FO.. design sama... warna sama.. tapi harga lebih murah... Tshirt lelaki.. banyak branded.. harga pun ok.. tak jauh lari dari FO.. cuma kain sedikitttt nipis laaaaa... pandai pandai la memilih ya... :)

Kat sini aku cuma beli Jeans Aqeef.. Tshirt Aqeef.. Tshirt Nea.. 
dan sehelai tshirt suami... :)

Mercu Tanda RUmah Mode... kena amik ni.. 

Dua Tiga Tahun tak sekali nak datang lagi.. hehehee.. 
Selesai menabur uwang di Rumah Mode.. kami panjangkan langkah ke 
destinasi seterusnya... 

Kami ke FO yang memang berderet je sepanjang jalan tu.. melintas je... 
Ke GRANDE pula... 

 Kemudian ke JETSET
sini aku tak beli apa apa kot... tkde yg menarik pada mata aku

dan ke BLOSSOM
Blossom ni... banyak jual baju budak... comel comel... 
dan lebih murah harga dari Rumah Mode.. 
Kat sini la aku beli Jeans Esprit Nea... harga pun ok... 

 Dah nak gelap ni.. masa ni.. rasanya dalam kul 6 lebih kot.. 
lepas satu.. satu FO kami terjah.. hehehee... 

Dannnnnnn ini adalah merupakan soping lassss pada hari tu... 
Capekkk gileeeee... ni pun sbb aku nak cari baju budak.. 
ada yang nak cari baju baby... kat FO takde sangat ye baju tuk bb.. 
Kat Anak Kecil ni... banyakkkkkkkk... 
korang pegi la sini kalau nak cari baju budak di bawah setahun.. :)

Kat sini jugak aku beli dua tiga helai.. dress tuk nea... 
Oshkosh.. Zara kid.. seme ada kat sini.. dan harga ermm.. bole pengsan.. 
ble tahan murahhhh ok.. :)

Info 4 : FO's ni semua adalah di jalan Setiabudhi... Jalan Dago..... Jalan ni seme nya ada FO... berderet sepanjang jalan... tp tak semua yang korang le jalan kaki la... ada yang korang perlukan jugak supir... terkehel jugak kaki kalau nak jalan sepanjang jalan tu... banyakkkk sangat FO.. tak terjalan rasanya tuk sehari tu... :)

Tips 4 : Pakailah selipar sahaja kalau nak soping kat FO ni... selesa dan korang bole bergerak pantas.. kalau rasa nak jadi datin pakai heels pun boleh.. tp confirm dua FO je korang bole pegi.. hehehee... sesiapa yang nak borong tshirt atau kemeja lelaki... korang boleh pegi ke CENTRAL BRANDED OUTLET di jalan Dago... sini tshirtnya bagi aku .. berkualiti... branded... kain tak nipis.. dan tak panas.. sini aku borong tshirt suami dan adik... 

Sebenarnya hari ke3 ni memang kitaorang jelajah FO sesaje... ada yang tak terlist pun... ada yang tak amik gambo pun... cuma bila banyak FO kita masuk ni.. harga pun kita boleh nampak perbezaan dia... mana yg korang rasa murah.. better beli terus.. jangan kata 'nanti nak tengok kat depan la.. '.. sbb sekali ko dah melangkah ke depan. ko takkan toleh ke belakang lagi.. hahahahhahaah

Nanti aku sharekan senarai FO kat Bandung ni ye.. korang try la duduk dua minggu ke.. tengok habis ke tak seme FO tu.. heheheh.. :)

Dan.. lepas je kami habis soping di Gedung Anak Kecil... kami terus dinner... kalini dinner yang special.. :p

3 comments:

miss pink luv pink too said...

sedap nyer cumi masak kari...masih terasa keenakan ayam POP

Nana said...

bagus tol entry ni siap ngan info
ok esok klw aku nak g bandung bole refer sini

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.