Thursday, July 26, 2012

Percutian Ke Bandung Day 2 - Info dan Tips

Kita sambung percutian di Bandung hari ke 2.. 

Bangun takde la pagi mana punnnn.. tp sana kul 5.30 camtu memang dah terang benderang yeee.. 
Hari pertama tido sana. 
mmg terkejut bingkas tengok dah terang.. sekali tengok jam rupanya.. 5.30pg baru.. :)

Mandi.. bersiap.. dalam 8.30 pg turun sarapan..:)

 Sibuk sangat nak bergambar kat balkoni.. hehehehe... 

Ok.. sini sarapan disediakan.. tu kat dapur dia.. 


Ni adalah menu yang disediakan tuk pagi tu... 
 
Selepas sarapan.... tepat jam 9pg... pak supir kami tiba... 
Dan. Destinasi hari pertama adalah ke PASAR BARU. 
Tempat WAJIB pegi ni ye. heheheh




Di jalan mmg banyak moto.... 
Banyak kete... ni pagi lagi ni.. pun dah banyak kenderaan.. 

Ni di kawasan sekeliling Pasar Baru tu.. banyakkkkkkk jual kat tepi jalan tu...



Pemandangan dari tingkat atas sekali Pasar Baru... 
Tempat parking.. 

Padat kan..... 

Info 1 : Pasar Baru dibuka seawal 9.00 pagi dan ditutup seawal 5.00 - 6.00 petang rasanya.. (maaf kalau tersilap)... Pasar Baru ni juga ada 8 lantai (8 tingkat) termasuk parking atas sekali... ke 7 lantai.. tak ingat dah.. tp kami parking di tingkat paling atas... dan setiap lantai tu...ada berpuluh puluh kedai rasanya.... 

Tips 1 : Kalau boleh.. nak ke Pasar Baru tu... biarlah kita tiba seawal Pasar Baru dibuka.. cam kami sampai.. memang ngam ngam je masa. kebetulan tempat penginapan dengan Pasar Baru mmg tak jauh... :) dan di Pasar Baru ni kalau boleh.. korang pakai la seringkas mungkin.. tp masih menutup aurat la.. hahahahha... terpulang  nak pakai apa la.. kalau nak bergaya dengan kebaya pendek dan high heels pun bole... tp jangan bising kalau baru satu tingkat korang dah rasa nak patah kaki... :p

Paling penting... di sini.. korang kena lebih berhati-hati dengan barangan berharga masing masing... banyak  kes kat sini... supir kami sendiri pesan agar hati hati dengan pencopet... ada kes yang di mana beg sling tourist dipotong dari belakang... so, amik iktibar.. jangan nak melenggang mak limah sangat kat situ.. :)


Kat Pasar Baru ni kain murah murah okkkkk... 
Kain lace pun murah... aku bole dapat bawah rm30 kain lace ni.. :)
Ada kain cotton... memang rambang mata la... 


Info 2 : Banyakkkk sangat kain ela kat Pasar Baru ni... bersepah sepah kain lace... kain cotton bagai.. semuanya dengan harga yang sangat murah kalau nak dibandingkan dari Malaysia... pandai pandai la pilih dan tawar menawar... bila dah dapat harga tu... takde salahnya kalau korang cek tukaran yang korang sediakan kat poket tu.. hehehe.. tp kalau kat sini kebanyakkan penjual memang akan sebut harga kain dalam RM terus yeeeeeee... advancedddd... korang tak yah sesusah la nak convertkan dari RP ke RM.. :)

Tips 2 : Korang try tawar harga serendah mungkin... kalau boleh setengah dari harga yang ditawarkan.. kalau nasib baik.. memang korang akan dapat separuh dari harga tu... tak caye bole test! :) lagi satu... macam kain cotton tu... ada yang penuh satu kedai dengan cotton sahaja.. nampak xclusive.. tapi disarankan agar korang memanjang sikit leher ke kedai sebelah menyebelah tu.. sbb kadang kadang kain cotton yang sama dijual tu.. boleh dapat di kedai sebelah dengan harga lebih murah.. bersepah sepah je letaknya.. hehehe... 

Tiba kita di kawasan telekung... :)


Info 3 : Satu lantai ni semua telekung... tudung.. kain sahaja.. harap semua tak pening kepala la memilih ye... Telekung macam macam jenis... macam macam warna... berjenis kain... semua ada kat sini... kalau telekung kain yang tak panas tu boleh dapat dalam anggaran RP145,000 - RP150,000 sahaja... lebih kurang RM45-RM50 camtu laaaa.. ikut jugak pattern camne telekung tu.. 

Tips 3 : Memandangkan banyak sangat kedai telekung sampai tak tau mana satu yang nak dipilih... korang boleh singgah mana kedai yang banyakkkkkkk telekungnya... sbb banyak pilihan kan.. hehehehe... kalau nak tau macam mana saiz telekung tu.. boleh buat macam aku buat tu... mintak penjual tu jadi model kita... kalau berkenan.. korang mintak la dia ambil telekung serupa tu.. tapi yang baru..  hehehe.. sbb kalau nak test sendiri.. kat situ tak digalakkan.. mereka takut telekung kita try tu.. tercalit bedak atau lipstik.. atau eyeshadow yang melampau tebal tu.. :p .. try la cari telekung cotton paris.. kata orang kainnya sedap dan tak panas... kalau berbadan kecil.. boleh mintak telekung punggung kecil.. dan kalau berbadan besar.. punggung besar.. :)

Ini pulak bahagian tudung tudung... 

Kalau ikut napsu memang boleh pitam kat sini.. 
Dengan yang bersulam.. dengan yang merelip nya.. semua ada... 

Info 4 : Tudung kat sini pun banyak... macam macam jenis... macam macam warna. dan harga juga lain lain ye... harga sehelai berbeza dengan harga sekodi (sekodi - 20 helai).. beli kodi lebih murah... :)

Tips 4 : Cubalah tanya harga tudung yang berkenan tu dengan nada sopan santun... kalau korang tak jadi beli pun.. takde la terbakar sangat hati derang kan.. sbb dah tanya tanya.. tapi tak nak beli.. buat muka manis sikit... setiap kedai harga berbeza.. kalau dapat harga yang korang rasa murah.. teruslah beli.. jangan berpaling lagi.. hehehehe... kalau tudung berbatu di kepala tu.. boleh dapat dalam anggaran RP55,000 hingga RP60,000.. kalau pandai tawar.. mungkin boleh dapat lebih murah... 


Bila bersoping memang tak rasa lapar langsung.. itu biasa... 
Tapi jangan sampai badan menggigil... sebelum terjadi apa apa.. korang pegi la lantai 6.. 
Ada food court situ.. penuh situ dengan kedai makanan... 

Ini menu lunch... Ayam Penyet


Dan Penyejuk Tekak... Teh Botol.
 Pada aku.. teh botol ni kalau sejuk sedap.. hehehe.. 
Tp kan.. lama lama rasa pahit sket la.. heheehhe

Kami keluar dari Pasar Baru jam 5 petang lebih... :)... dari jam 9pagi ye... pitammsssss... 

Oh yeee.. di Pasar Baru ni.. agak sempit ye... setiap lorong korang pegi.. memang akan ada peniaga peniaga yang akan bawa barang jualan dia sampai ke depan muka korang.. cam keychains.. FM semua tu.. air minuman.. seme ada la.. kalau boleh, tolak lah dengan cara baik... mereka pun cari makan juga... manusia juga.. hehehe.. cuma selagi korang diam... derang akan tunggu kat depan muka korang tu sampai la korang cakap tak nak.. cukup kalau sekadar korang cakap 'takpe.. terima kasih sahaja'... :)

Terus menuju ke Toko Tiga plak... :) 
Di sini.... korang bole borong Jeans... 
Jeans kena pandai tengok harga... 
Aku rembat Levi's... dengan harga RP320,000 camtu... 
dengan erti kata lain dalam RM100 lebih sikit camtu... 
Jeans skinny ok.. hahahahhahaha.... tak menahan... 

Cuma tshirt... tak berapa nak ok kot sini... 
Sbb masih hari kedua... napsu soping boleh dikawal lagi.. 
Lebih lebih lagi sbb dah banyak berhabis di Pasar Baru paginya tu.. :)

Dannnnn... ini lah hasil rembatan pada hari kedua itu... 

Tak banyak mana pun... aku hanya membeli mana yang tercatit dalam senarai sahaja.. 
Beli secara berhemah.. laaaaa sangaaaaatttttt

Capekkkkkkkk.. tp puas hati. :)

4 comments:

♥cikmOt♥ said...

sampai hati tak bitau...aku ingat nak kirim tudung sulam tu...hurmm

~aSHa~ said...

ok tips ko mmg kemas dan menarik ayat2...sgt suka baca hingga akhir...

pe pe nanti aku hello2 ko tau...aku call dari simpati...ehehehehee

miss pink luv pink too said...

nasik kuning sedap..makan mula2 sedap..last2 kembang tekak aku wei..ngan air teh nyer wangi jasmine..perghhh

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.