Tuesday, May 7, 2013

Penipuan di Mudah.My

Ini kisah benar... 

80x aku berpikir.. samada nak ceritakan ke tidak.. :)
So, aku buat keputusan nak sharing ngan korang.. 
Supaya korang tak tertipu.. 

Kalau sesiapa rasa aku propah je... sila jangan baca.. sbb panjang ni..
Heheheehhe... 

Sblom ni aku biasanya baca.. dengar.. tp kalini aku alami sendiri
Geram.. Sakit Ati.. dan rasa Bersyukurrrr.. Alhamdulillah.. 

Ok.. pendekkan mukaddimah nye.. :p

**********************************************************************
Kejadian ni berlaku bila aku membuat iklan jualan barang di Mudah.My
pada tarikh 16 Mac 2013 yg lepas.. 

Ok.. mmg baru lagi... 
Tak hilang sakit ati lagi... :)

Cam biasa.. iklankan dengan harapan ada org nak beli barang kita tu la kan..
Tu perkara biasa yg terlintas di fikiran penjual... 

Pada 17 Mac 2013... 
Aku terima satu sms berbunyi
 'I am interested to buy your ***** if still available reply to my emel **********@yahoo.com'
(namanya adalah nama perempuan melayu.. bermula dengan Safiya)

ok... seminit selepas dapat sms tu.. 
aku terus call nombor yg antar sms tu.. tp tak berangkat... 
sms tak direply.. ok.. fine.. 

Esoknya.. 18 Mac 2013 hari bekerja tu.. 
Aku try emel macam yang dia suruh.. dan tanya
kalau dia msih berminat dengan barang tu.. 

pagi aku emel.. petang tu jugak rasanya aku dapat reply
di emel juga... 
Ini ayatnya :

'i am buying for my child in university in singapore..i am working tomorrow ,tight schedule with my work since i moved here in scotland from Johor.You will need my child postage details to know postage cost and let me know total amount i bank you .******** , 777 Woodlands Crescent, Singapore.postal code,730777.mobile #,*******.

18 Mac 2013 tu jugak... 
Cam biasa kalau buat urusan courier seme kan... 
Check postage dengan pej pos...
Masa ni la agaknya mmg Allah nak selamatkan aku... :(

Aku ke pej pos dengan barang yang telah dibungkus rapi... 
Alamat yang telah ditulis... cuma tunggu untuk dipos sahaja... 

Di pej pos.. setelah ditimbang.. untuk International Courier.. 
harganya adalah RM106.50 lebih kurang camtu.. 
Sbb barangnya besar.. dan luar M'sia kan.. terlalu mahal pada aku.. 
Dan aku check.. kalau pos biasa.. memakan masa 1-2 minggu 
adalah RM22.00 camtu laaaa.. 

So, aku batalkan niat aku nak pos.. sbb aku bercadang nak tanya pembeli
Samada dia setuju untuk postage yang mana.. 
Alhamdulillah.. mujur postage tu sangat sangat mahal.. :)
Dan kebetulan.. aku takde cash sebanyak tu masa tu.. 
Kalau nya postage di bawah RM70.. mmg aku akan terus pos.. :((

So, aku emel dia semula hari yang sama.. 
Bertanyakan mengenai postage tu.. dan bg sekali account number aku.. 
Biasalah kan.. kita meniaga.. mmg mende biasa bg seme details tu.. 


So..... nak dijadikan cerita... 
Dia reply semula keesokkan harinya.. 
19 Mac 2013

Ini emelnya.. :

'halo,i just take time off work to get done the payment..inform me when you have the money so that you can post to my child ok..'

dan.. emel ini juga menyusul :

'Halo,Total amount had been transfer into your account. you have payment details from the bank?...tomorrow trade will be complete..i have copy email of payment details here at work ..it stipulated you confirm to the bank with postage receipt? ..yes ..I check my account balance the total amount already deducted from my account. i contact the bank and the woman bank officer said full payment deducted and approved .yes you need to send picture of postage receipt to the bank for verification so that bank can activate your payment immediately. this auction security bank mandatory to complete transfer.payment will be credit into your account in the morning upon bank verification of your postage receipt ok.inform me as soon this done.i feel relief i get this done.thank you for the trade.i leave work 6:30pm here.

Di sinilah penipuan terbongkar!

Aku dan member aku sependapat.. yg aku memang dah kena tipu!
Wakenabebbbbb!!!!
Haaaa!!! kan dah kena!!!!
Camtulah.. 

Konon dia dah masukkan duit.... ada bukti payment lagi.. ok.. fine la kan.. 
Account dia pun dah deducted.. ok laaaaa... so, skang dia minta aku postage receipt yang mana
aku hanya akan dapat bila aku dah buat delivery.. betul tak? kononnya postage receipt
tu aku kena tunjuk bank plak tuk releasekan payment dia.. kepala otak sangat! 


Ok.. memula aku cuba pikir positif... mgkin itu polisi international bank.. 
Yelah.. aku bukan penah duduk overseas kan.. 
Aku try mintak nasihat member aku.. dan aku emel terus kepada CIMB Bank..
Tanya mengenai prosedur derang... 

20 Mac 2013
Setelah aku dapat jawapan menyakitkan ati dari CIMB... xde plak prosedur camtu kan.. 
So, atas nasihat sorang kawan ni jugak... aku hantar emel camni :

'hi, could you pls provide me transaction slip in order for me to proceed with postage. tq'

Dan.. itulah last conversation aku dengan si penipu tu..
Sehingga tarikh ini aku takde dapat sebarang jawapan lagi dari si penipu.. 
Dah sah sah la kan.. nama pun penipu.. 
Mmg takde payment la.. so, sekarang barang aku tu.. mmg tersimpan rapi kat pej pos sini.. 
Aku holdkan dulu kat situ.. bagi hilang sakit ati dulu.. :)

Kenapa aku beria sangat kan.. 
Ok.. Barang tu berjumlah hampir RM600
Barang apa.. aku malas nak citer la.. 
Yg pnting aku berniaga halal.. bukan curi barang orang.. 
Bukan barang tidak sah... hehehehe.. 

Pada aku.. jumlah tu sangat besar .. 
Syukur sangat aku tak buat keputusan tuk pos pada dia secara melulu.. 
Syukur jugak postage sangat mahal masa tu.. 

Aku tak tipu pun emel tu seme.. sbb aku copy paste dari emel sebenar aku.. 
Pd yang nak percaya.. thanks.. pada yg tidak.. terpulang lah.. 

Aku sharekan sbb bukan nak citer yang aku pos barang mahal ke apa ke..

cuma share agar takde siapa tertipu di MUdah.My..
Kalau korang google penipuan di Mudah ni.. banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkk sangat dah..
Cuma kalini terkena pada batang idung sendiri..
Rasa serik pun ada..

So, selepas ini.. kalau ada buat urusan jual beli di Mudah.My..
Korang kena hati hati.. selagi duit tak bank in / at least deposit.. jangan la korang nak pos barang tu..
Sekarang banyak kebarangkalian boleh berlaku..
Antara kita sedar dan tidak je.. penipuan tu ada di mana mana...

Tp... tak semuanya penipu ya..
aku penah jual Manual Pam Madela di Mudah.My juga...
Dan Alhamdulillah.. dapat pembeli yang jujur..
dan jual beli berjalan dengan lancar... :)

Kalau boleh.. pastikan yang pembeli ada butiran nama.. alamat.. no fon yang boleh dihubungi dan dipercayai..
Kalau hand pickup lagi bagusssss kan...

Maaf panjang berjela aku bercerita..
Sekadar untuk berkongsi je..

* Sharing is caring *



14 comments:

MRS. K said...

penah jual buaian kat mudah (baru tak penah pakai). ramai yg nak beli tapi prefer orang yang boleh COD je huhu

Zee Suhaini said...

berniaga online mmg banyak dugaan..
kalu blom rugi takpe lagi..kalo dah rugi tu,mmg give-up terus..

Martina Amylia said...

ni "term n condition bank untuk verified buyer received barang before complete payment"...bank ape?? Smile Bank...memang sengeh la kan...pastu yang tak leh blah dia ckp nak kita hntar barang ke Spain kot...spam ade r...bodoh! Ade ke org international guna matawang Malaysia dengan RM??? Klu MYR tu ye r kot...bangang...nasib baik aku ni bijak pandai...last aku email dia...GO TO HELL YOU SCAMMER!! hahahhaa...diam x reply ape2..barang aku dah aku dermakan kat org yg memerlukan...sekiannn...pengalaman aku...hihihi

Salina Aizad said...

Alhamdulillah terbc blog ni... Smlm brdpt beberpa email yg same & dh bg detail bank, contact no., n others... Hopefully die x buat ape2 dgn detail yg sy dh bg...

wan said...

alhamdulillah..hampir terkena jgk,tp allah selamatkn aku dr ditipu..depn mata wa kena kencing babe..kes sama mcm penulis...berhati2 dgn yg guna nama ALIZAH BT MOHD NOOR...konon keje oversea,nk bli brg,n sanggup bank in 9k dlm akaun..pastu konon ROYAL BANK OF SCOTLAND caj 350 utk international transfer..last2 kantoi,terus dia diam

kanda ratma said...

Kalau kta bg emails n no akaun bank kt buyers drpd luar negara, xpe ke? Ad urusan jual beli dgn mat salleh

camy said...

Saya baru je terkena mcm ni...dia nk beli brg kat adik dia kat penang tapi dia kat sabah so dia suruh saya post kan tapi bila bank email saya kena postkan brg tu ke UK

Dia kata kwn adik dia yg akan pickup sbb adik dia x de passport UK dan adik dia akan ke sana minggu depan

dia pun kata dh bank in bank pun dh email kat saya yg payment akan lepas bila saya hantar resit penghantaran.

Saya pun x fikir panjang and saya x pernah jual beli online. Saya pun post la barang tu.

Esok nya saya dpt email dr bank kata bank dh terovercharge org tu rm1k. Dan saya x boleh dpt duit selagi saya tak refund dulu 1k tu kat costumer saya.

Time ni baru saya syak yg ni mcm tipu sebab dia nak refund tu dihantar ke nigeria melalui western union. Saya berhubung dgn bank hanya melalui email..no careline x diberi.

Org tu nama dia Linda. Guna Bank Barclays.

Saya pun call post laju utk retrieve balik brg saya..skrg saya tengah tunggu respond post laju.

Unknown said...

Sy pon nk terkena gak.suh guna duit sendiri hantar kat western union pd nama sekian2 alamat kat china.gile ke hape rm2k guna duit sendiri.skrg maju online je la banking transfer.nsb baik celik faham sikit2 english

Anonymous said...

Salam.. sesiapa yg nk trace utk latest info penipu online@sahabat lama add kubex84 di wechat utk keterangan lanjut

Anonymous said...

Saya pun hampir terkena baru2 ni. Tapi takpe ke kalau dia dah tahu no akaun kita? Apa tindakan yg patut sy ambil?

Nur Syahirah said...

sedang melalui seekarang. nasib baik rasa nk ushaa luh

Anonymous said...

SCAMMER DARI LUAR NEGARA JUGA ADA MENGIKLAN DI MUDAH.MY MENGGUNAKAN NOMBOR WASAP HANPON TEMPATAN HASIL CHEAT DARI SI PEMILIK ASAL.
TETAPI AKAUN BANK DLL ADALAH DARI LUAR NEGARA DAN BUKAN AKAUN TEMPATAN.
SCAMMER GUNA NOMBOR NI +60164429579 +27747340647

Anonymous said...

LEBIK BAIK BELI DI KEDAI JE LAH.....

Atira Ameer said...

Ya Allah , kes kita sama . Dia siap nak hntarkan brg untuk anak dia di pahang , wktu tu dia kononnya outstation dekat scotland . Haih , dah hntar barang kemarin, lepastu bila dia send email seterusnya , memang sah2 kena tipu.