Tuesday, May 29, 2012

Resepi Spagetthi Paling Mudah dan Ringkas :)

Ok.. mari kita share sesuatu yang ringkas dan mudah..

Dah dua minggu anak tekak meminta minta nak makan spagetti.... :(
Tp semalam rasanya memang tak tertahan lagi perasaan nak makan spagetti tu.

Balik semalam.. dalam kul 5.30, singgah Kedai 1 Malaysia.. 
Beli bahan yang utama je... capai apa yang ada je... 

- Bawang Holland (bawang yang putih beso tu)
- Daging Cincang... brand Saudi je ada.. pun boleeeeeee.. 
- 1 botol sos Kimball (cendawan)
- 1 pek Spagetti
- 1 pek kiub ayam
- 1 pek sosej

Sampai rumah je... 

- Dadukan bawang holland , dadukan buah tomato (takde pun takpe...), cincangkan bawang putih, dadukan sosej :) (tak nak letak pun takpe.)

- Tumiskan seme bawang tu.. masukkan cili blend sket... kacau sampai wangi.. 
masukkan kiub ayam, masukkan daging cincang, masukkan sos kimball cendawan ikut sukati korang banyak mana nak.. :)
Masukkan buah tomato yg dadu tadi.. masukkan sosej... 
Kacau kacau.. smpai masak. 

Spagetti yang dah rebus tu.. korang angkat.. (cam aku . masa rebus tu.. letak minyak sket.. takde la dia melekat)... curahkan kuah yg dah siap tu... 

Maka.. dalam jam 7 terhasil la:
Spagetti Ringkas, Mudah dan yang penting Sedap.. :)

Ringkas gile kan.. try la.. insyaallah sedap weh.. hehehehehe.. 
Bahan tu korang agak agak ajelah.. aku memang tak letak la cili padi ke.. apa seme tu.. 
Sbb tak berapa nak makan pedas sangat.. hehehee... 

Ok.. selamat menjamu selera... :)

3 comments:

::Mamalyna:: said...

nasib baik aku tak teringin nak makan, hehehe

Farra Dhelina said...

saya failed klu buat spageti ni.. masam jadi nya.. entah kenapa lah..rasa nya letak sikit je tomato puri.. haih

...sWeeT uMi... said...

umi jamin pasti sedap...yumyum ngeeeeeeeeeee....nnti leh la try cara ringkas ni plak...thnks for sharing (^_^)